sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Tiimityö, itsensä johtaminen ja opiskelutekniikat

Visualistin koulutukseen liittyy hyvin vahvasti tiimityö. Kaikki työt mitä koulussa tehdään on enemmän tai vähemmän tiimityötä. Siksipä meille annettiin iso pinkka artikkeleja luettavaksi aiheeseen liittyen. Artikkeleissa puhutaan paljon myös itsensä johtamisesta, aikataulutuksesta ja opiskekutekniikoista.

Tässä on top 10 asiaa mitkä kolahtiva minullet:


1. Kirsi Heikkilä-Tammen Helsingin Sanomissa esiin tuomat hyvän tiimin tekijät. Ne ovat hänen mukaansa se, että tiimissä on erilaisia ihmisiä ja ajatuksia, turvallisuuden tunne ja osallistuvuus.

2. Optima -lehden ''Miten otan oman tilani?'' -artikkeli. Varsinkin sen kaksi ensimmäistä kohtaa jäivät mieleen: Fyysinen tila ja Hengen tila. Fyysisen tilan haluun ottoon annetaan vinkiksi, että jos haluaa vaikuttaa ja tehdä vaikutuksen, ei kannata jäädä taka-alalle luimistelemaan. Hengen tila kohdassa taas korostetaan sitä, miten tärkeä oma asenne on. Positiivisuudellä pärjää tottakai paremmin kuin valittamisella.

3. Optiman ''Kuinka käytän valtaa?'' -artikkeli. Itse en juuri johtajan asemassa ole, mutta minusta tämä vinkki sopii muuhunkin. Nimittäin rohkeus tehdä päätöksiä. Artikkelissa sanotaan hyvin: ''Parempi tehdä virhe kuin jäädä tuleen makaamaan''.

4. Jälleen optiman artikkeli: ''Miten saan kaikki mukaan?''. Siinä neuvotaan hallitsemaan tunteet, sillä tunnetilat tarttuvat usein ihmisestä toiseen. Joten negatiiviset kommentit ja narinat on hyvä pitää itsellään, varsinkin johtajan asemassa, missä pitää saada porukka motivoituneeksi.

5. Jenny Jännärin kirjoittama pääkirjoitus Optima -lehteen ''Onnistumisen resepti'', jossa puhutaan onnistumisen kolmesta tekijästä. Näistä tekijöistä varsinkin tinkimättömyys laadusta ja rohkea heittäytyminen herättivät mielenkiinnon. Laadusta tinkimättömyys tarkoittaa sitä, että jos haluaa parasta, on itse annettava parastaan. Ilman rohkeaa heittätymistä taas ei pääse eteenpäin. Pitää kokeilla uusia asioita ja mennä hiukan epämukavuusalueelle.

6. Itsensä johtamiseen ja aikatauluttamiseen liittyvä tehtävien välttely. Itsekkin harrastan paljon töiden ja muiden tehtävien välttelyä, joten tämä pisti suoraan sydämmeen. Artikkeli neuvoo pilkkomaan tavoitteet pieniin osiin ja palkitsemaan itensä tavoitteiden saavuttamisen jälkeen. Se sanoo hyvin: ''Paras aika on aloittaa nyt''.

7. Samasta artikkelista löytyvä vinkki työmuistin ulkoistamiseen. Se tarkoittaa sitä, että käyttää kalenteria ja to do listoja. Näin saa järjestettyä hoidettavat asiat. Tämä auttaa hallitsemaan työkuormaa ja sen aiheuttamaa stressiä.

8. Helsingin Sanomissa julkaistussa artikkelissa kasvatus tieteen professori Kirsi Lonka antaa vinkiksi etsiä opiskeltavasta materiaalista jotain omaan elämään liittyvää, jotta saisi tylsästäkin aiheesta mielenkiintoisemman.

9. Samassa artikkelissa kerrotaan että vanha uskomus siitä, että joku muu oppii paremmin lukemalla kun toinen taas kuuntelemalla on hölyn pölyä. Sen sijaan artikkelissa Lonka neuvoo kokeilemaan monia erilaisia metodeja opiskeluun.

10. Jani Niipolan kirjoittamassa artikkelissa ''Miten unelmatiimi rakennetaan?'' Petteri Kilpinen sanoo, että työpaikoiloille on luotava hyvä ilmapiiri, missä uskaltaa kertoa mielipiteensä ja olla myös eri mieltä. Niin syntyy hedelmällistä dialogia, mikä johtaa hyvään ajatteluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti